Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Mekansiz52

Kayıtlı Üye
Katılım
23 Tem 2019
Mesajlar
917
Çözümler
6

İtibar:

Merhaba arkadaşlar bazen özel mesaj ile başlıktaki konu üzerine sorular alıyorum. Kısaca bildiklerimi özetlemeye karar verdim.
2 Yollu hoparlör takımı (Midwoofer ve Twetter) olarak kullanılan kompenant sistemdir. Bu takımlarda genellikle alt ve üst frekansları ayırmak için crossover bulunur. Crossover burda alt frekansları midwoofer'a üst frekansları ise twettere ileterek sesi ayırır. 2 Yollu takımlarda genelde sahne altta kalır. Sahneyi üste almak nerdeyse imkansızdır. Çünkü Midwoofer kapılar için uygun olduğundan ve takımımız 2 yollu olduğundan midwoffer'a işlemciden veyahut crossoverdan kesim yaparken alt 70hz üst 3500 hz lere kadar çıkmak gerekiyor. Twetterda 3500 hz den üstünü okuttuğumuz için vokal seslerin çoğu ayağımız altında oluyor. Midwoofer çap ve güç olarak twetterdan üstün olduğundan sesi yukarı almak zor. Kaldı ki twetter 1000 hz üstünü okutma şansımız olmadığı için mecburen sahne alta kayıyor. E peki ben sahneyi nasıl yukarı alabilirim. bunun cevabı 3 yollu hoparlor takımda geçiyor. 2 yol hoparlor takımında midwoofer ve twetter var demiştik. 3 yollu olduğunda araya midrange denilen ve midwoofer ile twetter arasındaki sesleri ,vokal sesleri okuyabilen hoparlor giriyor ve sahne işi değişiyor.
Yanlız sahne olayında hoparlorün konumlandırılması büyük etken. 3 Yollu takım aldık midrangeyi yine aşşağıda konumlandırısak sahne yine alta kalır. Burda önem arz eden bir konu olarak, midrange hoparlorun direk yada göğüs üzerinde sağlı ve sollu olarak yerleştrilmesi. Şimdi 3 yollu takım aldık , midwoofer kapıya yerleştirdik, midrange ve twetterı direk veya göğüsde uygun bir noktaya konumlandırdık. Sıra geldi kesimlere, 3 yollu hoparlor takımlarında crossover olacağı gibi işlemciden de frekans kesimlerini yapabiliyoruz malumunuz. bu sefer 2 yollu hoparlorde olduğu gibi değil araya midrange orta hoparlor koyduğumuzdan mütevellit, midwooferı hoparlörun durumuna göre 70/ 400 hz arası kesiyoruz - midrange 500- 5000 hz arası ve twetteri da 6000 üstü full açık olarak kesiyoruz. işlemciden bu ayarları isteğimiz doğrultuda değiştirebiliyoruz , crossover da aynı işi yapıyor. Her hoparlöre okuyabileceği frekans aralığını ileterek sesi bize sunuyor. Şimdi vokal sesleri yukarı aldık kısacası sahneyi karşımıza alabildik ve her hoparlöre zorlanmadan okuyabileceği frekansları gönderdiğimiz için hoparlörlerimizin uzun ömürlü olmasınıda sağlamış olduk.
Biraz karışık oldu sormak istediğinizi bu başlık altında sorabilirsiniz, elimden geldiğince bildiklerim kadarıyla yardımcı olurum.
 
Ziyaretçi olarak maksimum görüntüleme limitine ulaştınız. Daha fazlasını görmek için sitemize kayıt olunuz veya giriş yapınız.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Gece/Gündüz modunu seç

Gece ve gündüz modlarından tarzınıza yada ihtiyaçlarınıza uygun olanı seçerek kullana bilirsiniz.

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.