Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

barishrocker

Kayıtlı Üye
Katılım
1 Şub 2017
Mesajlar
1,726

İtibar:

Herkese merhaba. Ben de bu işlerde öğrenme aşamasındayım ama gene tecrübelerimi aktarmak istiyorum. Belki yönlendirmelerim işinize yarar..

Araca bağladığımız güçlü mid takımları ve sublar(subwoofer) aracın vidaları sökmek için yarışırlar:D gelen sesleri kesmenin yolu izolasyon yapmaktır. Mesela erkurt,würth,teroson gibi izolasyon mebranları alınır bagaj ve kapıların içlerine yapıştırılır. Sonra ısı yabancasıyla ısıtılır. Bu şekilde hem zıngırtı engelllenir hem de hoparlörün performansı artar.

Ayrıca sistemin en önemli parçası anaünitedir yani teyp. Müziği çaldığınız kaynak ne kadar iyiyse o kadar verim alırsınız. Onun dışında es geçilen diğer nokta alt yapıdır. Yani aracın alternatörü ve aküsü iyi değilse yolda bile kalırsınız. Araç sistemi besleyecek elektriği üretmeli. Akü iyi olduktan sonra capasitor de takılabilir ama her sistemde gerekli değil. Altyapının diğer elemanı kablolar da çok önemlidir. Dandik ve ince kablolar ısınma sonucu arabayı yakabilir. Veya sistemin gücünü ve ses kalitesini baltalayabilir. Onun için kaliteli rca, en az 4awg güç kablosu ve 12awg hoparlör kablosu kullanmakta fayda var..

Hoparlörler ve amfilerin uyumunda ise ohm ve rms güçleri karşılaştırılır. Ohm olayı çok önemlidir. Dikkat edilmezse amfi kesme yapar. 0.5, 1, 2, 3, 4, 6, 8ohm bağlantılar olabiliyor. Ohm hoparlörün özelliğine göre değişir. Ben 2ohm bağlamak istiyorum diyemezsiniz. Hoparlörün özelliği kaç ohm ise öyle bağlanır. Amfinizizin de desteklemesi lazım. Rms güçlerine gelince de amfinizin rms watt gücünün hoparlörünüzden biraz yüksek olması iyidir. Mesela 250w rms suba ben 350w rms mono amfi bağladım.

Subwoofer kabininne gelince çok anlamam ama bildiklerimi aktarayım. şimdi kabin eğer portlu olursa basslar daha uzun olur. ama bassların uzaması demek gecikme anlamına geliyor. yani herkes uzun bass sevmez. bu durumda da portsuz kapalı kutu yaptırıyorsun. o zaman da basslar daha kısa ama daha sert vurur.

Bu arada ses kalitesi açısından en mantıklısı stereo ve mono amfiler kullanmaktır. Yani en az iki amfi... Ayrıca aktif sistem denen bir olay var ki çok ayrı dünyadır:D)

Bu arada SPL : bass ağırlıklı sistem, SQL: hem bass hem ses kalitesi ön planda olan sistem, SQ: ses kalitesi ön planda olan sistem(aktif) demektir...

Herkese kolay gelsin.

barb_alone' Yorumundan Alıntı:
Subwoofer seçerken isteklerimizi iyi belirlememiz gerekir 12inch ve 15inch basslar daha yavaş cevaplama süresi olduğundan sert bir bass istenirse 8inch ve 10inch basslara yönelmek gerekir.
Kaliteli 8inch bass çok kalitesiz 12inch basstan daha iyi sonuç verir.Seçim yaparken kendini kanıtlamış marka ve modeller tercih edilirse daha sonra alınacak ses daha garanti olur.
Bu subwooferları monte ederken
1.Free air: arka pandizot üzerine monte edilmesi bagajı kutu olarak kullanır ve buna göre üretilmiş bir bass seçimi yapmanız gerekmekte (bu tarz üretimler pek kalmadı)

2.Kapalı kutu:genelde en yaygın kullanım biçimidir.kolay imalat ve montaj imkanı vardır ayrıca kayıtta bulunan tüm frekansları en linear şekilde duyarsınız daha naturel bir ses elde edilir çoğunlukla orjinal sistemi güçlendirmek veya sq tarzı sistemlerde kullanılır

3.Portlu kutu:kapalı kutulara göre daha fazla hacim ihtiyacı vardır.avantajı 3-4db kazanç sağlanır.linear bir cevap almak zordur. daha çok belli frekans aralıklarının veya frekansın duyulması öne çıkartılması için dizayn edilir. fabrika verileri kullanılabilir yada özel tasarım ile db kazanç biraz daha yukarı çekilebilir çoğunlukla spl tarzı sistemler için tercih edilir

4.İsobaric kutu:kapalı kutunun yarı hacmi ile iki bassın yüzyüze montelenmesidir.hacim daralır amma iki basstan bir bass sesi alnır.basslardan biri ters bağlanmalıdır. düşük güçlü bassların hacim darlığı yüzünden kullanılır

5.Bandpass kutu:kısaca kapalı kutu ve portlu kutunun ortasına monte ile elde edilen kutu tipidir diyebiliriz.port ölçülerine sadık kalmak gerekir.alt ve üst frekanslar filtresi kutu tarafından yapıldığından crossovera ihtiyaç duyulması.ayrıca lt hesabı çok ince yapılmalı ve ölçülerde mm hata olmamalı. Değişik türleri vardır en çok 4. kademe ve 6. kademe kullanılır hacim olarak sıkıntı yoksa kullandığım için yazabilirim kutu dizaynın son noktası denebilir her iki sistem konfigirasyonu içinde kullanılabilir hatta düşük güçlü bass seçimlerinde daha yüksek db almak mümkündür çoğu hoparlör üreticisi hazır olarak dizayn edip satışa sunmaktadır

Kolay gelsin.....
 
Son düzenleme:

Bu bilgilendirmeyi dikkate alın!

Sistem tavsiyesi için;
- Araç bilgisi
- Bütçe
Belirtilmelidir.
Konuya “Güncel” yorumu yerine “GÜNCELLE” butonunu kullanınız.
Konuyu HAFTADA EN FAZLA 1 KEZ güncelleyebilirsiniz.
Konu çözüme kavuştuğu takdirde konu başlığını “ÇÖZÜLDÜ” olarak değiştiriniz.

"Özel Mesaj" ile alınan bilgi yerine forumdan alınan bilgi referans niteliğindedir. Sistem Tavsiyeleri Sistemi Kılavuzu

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Gece/Gündüz modunu seç

Gece ve gündüz modlarından tarzınıza yada ihtiyaçlarınıza uygun olanı seçerek kullana bilirsiniz.

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.